Въпреки опитите за реформи през последните години, интересът към професиите с най-голяма обществена значимост като учителската и полицейската професии остава много нисък. Това показва проучване на обществените нагласи на "Алфа рисърч", изследващо престижа и интереса към различните професии, както и образованието и квалификацията в условията на динамизиращия се пазар на труда.

Установено е, че учителската професия запазва стабилност през последните 10 години, като през 2017 година заема 9 място със 6% интерес в класацията на "Алфа" за най-предпочитани професии. Интересът към полицейската професия също остава без повишение - на 7 място в класацията на "Алфа", със 7% интерес.
Най-голям интерес у нас има към професиите "компютърен специалист" и "лекар". Леко повишение се наблюдава и към желаещите да станат инженери.

Най-голям спад в бележи адвокатската професия, която от 25% интерес през 2008 година сега се ползва с 16% интерес. Спад има в престижността и на митничарската професия (от 13% през 2008 г. до 7% днес), кариерата в политиката (от 9% през 2008 г. до 5% днес) и журналистическата професия - от 7% през 2008 г. до 5% интерес днес.
Според проучването на "Алфа" главна пречка пред по-високата конкурентноспособност на икономиката у нас се дължи на слабата мотивация и интерес към повишаване на образованието и квалификацията.

Установено е, че в страните с високо развити икономики "ученето през целия живот" заляга като важен стимул и фактор за по-голяма конкурентноспособност и по-високи доходи. За разлика от тях, у нас интересът към престижни специалности не е съпроводен от мотивация за повишаване на образованието и усъвършенстване на професионалните умения.

През последните две години едва 13% от българите са преминали някакви курсове за обучение или повишаване на квалификация. Между най-популярните и посещавани курсовете са тези за преквалификация (5.4%) и шофьорските курсове (2.7%). Университетското образование се нарежда след тях с 2.4%, а интересът към обученията по различни компетентности - езикови, компютърни и други е 2.3%.
Според проучване на Евростат за 2015 година у нас има много висок дял млади хора между 20 и 34-годишна възраст, които нито учат, нито работят - 21.4% от хората в този възрастов интервал. Това е едно най-високите нива на младежка безработица в ЕС. От "Алфа" обръщат внимание и на това, че над 60% от безработните младежи до 29-годишна възраст у нас през 2016 година са без квалификация и специалност.

Проучването на "Алфа" е проведено в периода 12 - 22 юни тази година. В изследването са участвали 1 024 пълнолетни граждани от цялата страна.

Източник: newsbg

Оценете
(1 глас)
Прочетена 794 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…