Между 14 и 18 юни 2017 г. отново предстои да се проведе най-голямото младежко събитие в България – Национална младежка среща, на която по традиция домакин ще бъде Варна – тазгодишната Европейска младежка столица. Известно още като „Национален дебат във Варна“, то цели да събере на едно място над 120 активни млади хора – представители на младежки организации, както и експерти от различни институции на европейско, национално и регионално ниво, които заедно да работят в посока развиване на изпълнения с предизвикателства младежки сектор в страната.

Националната среща във Варна се организира за осма година от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите и Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности”, в партньорство с Национален младежки форум и Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“. След като предишни години разисквахме значението на методите на неформалното учене (2013 г.) и ролята на младежкия работник като професия, боравеща с тези методи (2015 г.), сега предстои да насочим вниманието си върху местата, където младежкият работник извършва своята дейност, а именно младежките пространства.

Защо именно тази тема?

Под младежки пространтства се разбират всички места, необходими за оползотворяване на времето на младежите и предоставящи среда за личностно и организационно развитие, споделяне и обмяна на ресурси. Всички те същевременно способстват за развиването на младежката работа и доброволчеството, както и за изграждане на социален капитал и дълготрайни взаимоотношения между млади професионалисти и организации. Такива пространства са освен образователните институции, младежките домове, читалищата, отворените младежки пространства и младежките центрове, така и все по-набиращите популярност споделени пространства и алтернативна младежка инфраструктура. Пред тези младежките пространства в България днес стоят следните въпроси:

– Каква е ясната им дефиниция?

– Как в най-висока степен могат да откликват на актуалните нужди и интересите на младите хора?

– По какви начини биха могли да се развият като по-пригодни за младежка работа?

– Как най-ефективно следва да се управляват?

Какво цели националната среща?

Отговор на всички тези въпроси ще намерим по време на Националната младежка среща във Варна. Дебатът е механизъм за гражданско участие, който събира и анализира мнението на млади хора, експерти и политически отговорни лица по теми, които пряко касаят самите млади хора и тяхното развитие и осъзнаване като съществена част от обществото. В резултат на дискутирането на темата за младежките пространства, следва:

– Изработване на политически консенсусен документ, който в последствие да се популяризира сред европейски институции, национални министерства, експерти от образователната система, младежки работници и представители на младежки домове, центрове и читалища;

– Изготвяне на основна рамка за развитието на младежките пространства в страната. Тя ще бъде допълнение към политиките за осигуряване на по-достъпна и нефрагментирана градска среда, благоприятстваща за заздравяването на обществените връзки.

На Националната среща ще се проведат също така Младежко студио с експерти, както и 13-то Национално Младежко изложение.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 751 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…