В специален доклад "Нали знаеш как е" за преживяванията на студентките от Софийския университет, "Университетският клуб за равенство" извежда сериозни проблеми с икономическото положение на младите хора в "Студентски град", които поставят бариери пред достъпността до образование.

Освен това са набелязани инфраструктурни дефицити и липсата на безопасност, които поставят в неравно положение момичетата спрямо момчетата.

Владислав Петков от "Университетския клуб за равенство" обобщава какви са компромисите, които правят младите хора с образованието си или пък с начина си на живот:

В интервюто на една от нашите респондентки особено ясно може да се види как тя, понеже не иска вече да живее в "Студентски град" заради лошите условия там, а не може да се издържа сама, ако живее на квартира, и семейството й не може да я подкрепа, започва работа, което води до нейното първоначално прекъсване на образованието й. Тоест искам да обърна внимание на това как всъщност тези икономически фактори са много тясно свързани с качеството на образованието.

Хлебарки, липса на сапун, хартия и кошчета в тоалетните на университета са сериозните проблеми, които са отговорност на висшите училища, отбелязват студентите. Към тези неудобства добавят и липсата на места за социализация.

Отвъд битовите условия в "Студентски град" чувството за безопасност е основен проблем, набелязан в анкетата на студентското общество за равенство. Не се отричат и плюсовете на живота там, уточнява Владислав Петков:
24 часа можеш да намериш каквото ти трябва в Студентски град, свързано е с това, че има много млади хора там, има условия за социализация и освен това е евтино - сравнено с това да плащаш квартира в София, съвсем различно е положението.

Източник: БНР

Оценете
(1 глас)
Прочетена 1201 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…