Формирането на обособена академична библиотека по инициатива на ръководството на НСД се явява в изпълнение на волята на дарителите и създателите на Студентския дом от 30-те години на 20-и век.

[ВИДЕО РЕПОРТАЖ] Новата библиотека се попълва чрез лични и организационни дарения и съдържа литература от различни жанрове с фокус върху младежките и академични въпроси, в т.ч. издания за личностно, професионално и организационно развитие.

Наименуването на библиотеката на Васил Г. Янков е свързано с неговите заслуги към изграждането на Студентския дом като председател на студентския комитет към Българския национален студентски съюз (1929 – 1932), както и във връзка с ролята му като застъпник за събиране на спомените за създаването на Дома през 60-те и 70-те години на 20-и век – заслуги, описани в книгата „Думата на българския студент“ (2002), част от архивния фонд на НСД.

Библиотеката на НСД се намира на входа на Студентския дом, оборудвана е с две работни станции, приема читатели между 09-30 ч. и 17-00 ч. и е в процес на каталогизиране, който се очаква да приключи към края на м. август. Ръководството на НСД предвижда постепенно да удължи работното време до 22-00 ч., а при интерес към услугата – да превърне библиотеката в денонощна през 2020 г.

Дарения за обогатяване на книжния фонд на НСД се приемат на място на пл. Народно събрание №10. Изготвя се протокол за дарение, а имената на дарителите се вписват срещу всеки от записите в онлайн каталога на библиотеката. Сред първите дарители на библиотеката са г-жа Eлена Миленкова, която сподели за това как преди години се е запознала със своя съпруг именно в Централното фоайе на Студентския дом и инж. Миглена Иванова от народно читалище „Димчо Дебелянов“, което е наименувано на големия български поет, наред с емблематичния Клуб на младия писател – студент към ЦСДК.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 566 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…