Академичният съвет на университет "Проф. д-р А. Златаров" в Бургас единодушно одобри парично дарение за УМБАЛ - Бургас от бюджета на своята Лаборатория по математична химия. Академичният съвет бе свикан спешно от ректора проф. д-р Магдалена Миткова да гласува за отпущането на сума до 100 000 лева от бюджета на Лабораторията за закупуване на мобилен рентгенов апарат и консумативи за справяне с корона вирусната епидемия.

Дарението се прави по предложение на проф. дхн Ованес Гаро Мекенян, ръководител на Лабораторията, която има световна известност поради множеството си уникални иновационни разработки.

"Това дарение е много важно и изключително навременно за ситуацията на пандемия и за цялата общественост на Бургаска област", каза с благодарност изпълнителният директор на УМБАЛ - Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Това е мобилен рентген тип "Кугел", който може да бъде пренесен до леглото на всеки болен и рентгеновата снимка да се направи на място при белодробни оплаквания, до каквито най-вече води боледуването от Ковид-19. Така няма да се налага заразените от вируса пациенти да бъдат вдигани от леглата си и водени през коридорите до стационарния рентген, което създава риск от пренасяне на заразата при други пациенти, медицински персонал и помещения, използвани за друг тип лечение.

Консумативите, които възнамеряваме да закупим, са монитори за непрестанно 24-часово наблюдение на жизнените показатели на пациентите: сърдечна дейност, дихателни и други функции на организма, както и инфузионни помпи, чрез които перманентно се подават различни лекарства съобразно промените в състоянието на болните“.

Целият академичен колектив на университет "Проф. д-р А. Златаров" - Бургас е горд, че чрез дарението на Лабораторията по математична химия може да помогне на областта за справяне с кризисната ситуация с вируса Ковид-19.

Източник: Chernomorie BG

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 665 пъти

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/nikovinf/public_html/site/mladite/templates/sj_veritymag/html/com_k2/templates/sj-theme/item.php on line 450

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/nikovinf/public_html/site/mladite/templates/sj_veritymag/html/mod_k2_comments/comments.php on line 19
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…