В проектобюджета за 2021 г. са предвидени 6 млн. лв. повече за финансов стимул на учащите се. Минималният и максималният размер на стипендиите за българските студенти се актуализират съответно от 70 на 85 лв. и от 150 на 180 лв. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации.

Минималният и максималният размер на стипендиите не е променян повече от 5 години при непрекъснато увеличаващи се разходи за издръжката на обучението на един студент, се посочва в доклада с мотиви към проекта, внесен от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Отбелязва се, че увеличението отчита променените социално-икономически условия и е израз на държавната политика за стимулиране на студентите към по-високи резултати от обучението, тъй като по-голямата част от стипендиите се предоставят според показания от студентите успех. Промяната на размера е следствие от редица направени анализи и проведени разговори с Националното представителство на студентските съвети. Усредненият размер на стипендиите за българските студенти през последните две учебни години е около 107 лв. на месец.
В проектодокумента се посочва още, че със Закона за държавния бюджет за 2021 г. е предвидено увеличение на субсидията на държавните висши училища за стипендии с
6 млн. лв., което ще им даде възможност да повишат размера на стипендиите, предоставяни по успех и/или доход с 20%, каквото е и предлаганото увеличение на минималния и максималния им размер.
С промените се ограничава правото за получаване на стипендия от докторанти и специализанти при преместване от една докторска програма или специализация в друга или от едно висше училище / научна организация в друго/друга, ако при това преместване се удължи срокът на докторантурата/специализацията. Ограничението е за времето, през което са получавали стипендия на предишното място.
Запазва се досегашният размер на месечните стипендии за чуждестранните студенти, приети за обучение във висши училища и научни организации у нас по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 365 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…