В Международния ден на учителите Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отбелязва своя 20-годишен юбилей. Тържествената церемония се проведе в аула „Максима” на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). На събитието присъстваха учредителите на организацията, всички досегашни председатели, ректори на висши училища, преподаватели, политици, обществени личности и много студенти.

Снимки от събитието
Почетен знак за значим принос за развитието на най-голямата студентска организация получиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, здравният министър и председател на НПСС в мандат 2002 – 2004 г. проф. д-р Костадин Ангелов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в България и ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д.ф.н. Анастас Герджиков и всичките досегашни председатели на организацията: Ивайло Симеонов (2000 – 2002), Васил Паличев (2004 – 2005), Васил Тодоров (2005 – 2006), Даниел Йорданов (2006 – 2008), Георги Илиев (2008 – 2009), Петър Чаушев (2010 – 2011), Ангел Георгиев (2012 – 2016) и Яна Вангелова (2016 – 2020). Сред отличените с почетен знак за значим принос и други личности, допринесли за развитието на НПСС, бяха още г-жа Милена Дамянова – Народен представител в 44-то Нардно събрание и Председател на парламентарната комисия по наука и образование, г-н Християн Даскалов – директор на Национален студентски дом, доц. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на НБС „ВОН” – КНСБ, г-н Сергей Миланов – Изпълнителен директор на Студентски столове и общежития ЕАД, г-жа Мария Лазарова и bTV Media Group за активното социално сътрудничество и г-н Васил Китов – представител на МОН от времето на учредителното събрание през 2000 година, който спомага институционализирането на организацията.

Сред гостите на тържеството бяха още г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, г-н Петко Горанов – кмет на район „Студентски” към Столична община, кметове, представители на студентски съвети, представители на НПО сектора и партньори на студентската организация.

Приветствие към гостите на честването поднесе Даниел Парушев – председател на НПСС за мандат 2020 – 2022 г., възпитаник на Университета за национално и световно стопанство. Той отдаде заслужено признание на създателите и на хората, допринесли за развитието и утвърждаването на националната студентска организация, и пожела НПСС да бъде добрият пример за българската общественост. Даниел Парушев подчерта, че НПСС е организация, в която се изграждат личностите на утрешния ден и посочи като пример присъстващите министри и други гости, които като студенти са били част от тази организация.
Документален филм, излъчен в началото на церемонията, представи историята и дейността на НПСС. Филмът припомни, че на 24 март 2000 г. на учредително събрание в Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов се основава Представителство на студентските съвети в Република България. Парушев благодари лично на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за всичко това, което прави за висшето образование и студентите у нас. Тази година правителството отпусна 100 млн. лв. за подобряването на материалната база в студентските общежития и за увеличаване на стипендиите с 20%.

„Имаме нужда от силна студентска организация. Благодаря за партньорството, което имаме във важния разговор за висшето образование и за общото бъдеще като държава и общество, защото чрез висшето образование ние трябва да гледаме напред. Студентите ще бъдат активни в следващите 40-50 години и ще градят обществени отношения, обществени системи, ще бъдат моторът на развитието“, сподели министърът на образованието Красимир Вълчев. Той пожела на студентите да бъдат градивни и да надграждат това, което е постигнато за изминалите 20 години.
Здравният министър благодари за отличието и акцентира върху членовете на НПСС, които остават в „сянка“ от прожекторите на медиите, но благодарение на тях организацията е това, което е сега – силна и обединена.

От името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев почетния знак прие неговият заместник Николай Петров. Той пожела на всички членове на организацията да продължават да работят със същия ентусиазъм и мадежки хъс.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изтъкна, че организацията трябва да бъде партньор на институциите в името на качественото образование. „Ролята ви е да поставяте проблемите и след това заедно да ги решаваме“, каза още тя и допълни, че вратата на Столична община винаги ще бъде отворена за тях.
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров говори в цифри и посочи, че 100 млн. лв. за общежития, от които 2 млн. лв. за стипендии, са достатъчен атестат за работата на НПСС в сътрудничество с Министерството на образованието и науката.
Председателят на Съвета на ректорите и ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. д.ф.н. Анастас Герджиков благодари за отличието и пожела на организацията да празнува още много годишнини.

Множеството получени приветствия и поздравителни адреси от Президента на Република България - г-н Румен Радев, Премиера на Република България - г-н Бойко Борисов, Председателя на 44-то Народното събрание - г-жа Цвета Караянчева, Председателя на Комисия по образование към 44-то Народно събрание - г-жа Милена Дамянова, министри, ректори на над 30 висши училища, общественици и представители на студентските съвети в страната и партньори на организацията отбелязаха приноса на националната студентска организация и проявената през годините активност в областта на културата, спорта, науката и творчеството, които повишават знанията и уменията на обучаващите се студенти в България.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 311 пъти

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/nikovinf/public_html/site/mladite/templates/sj_veritymag/html/com_k2/templates/sj-theme/item.php on line 450

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/nikovinf/public_html/site/mladite/templates/sj_veritymag/html/mod_k2_comments/comments.php on line 19
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…