Много от университетите намаляват таксите за общежития за своите студенти, е съобщил за вестник "Сега" председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев. Все повече стават и висшите училища, които провеждат предварителни кандидатстудентски изпити онлайн и мислят за дигитализиране и на останалите си изпити.

Намаляването на таксата за общежитие бе едно от исканията на НПСС, които наскоро бяха изпратени до Министерството на науката и образованието (МОН) и до университетите в страната. Оттам настояха срокът за плащането на наемите за студентските общежития да бъде удължен с не по-малко от 60 календарни дни за всеки месец в периода на извънредно положение, считано от 13 март, както и студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които не обитават общежитията си от 1 април, да получат 50% намаление на наемите си за април и май, както и да не плащат за консумативи през това време. Много университети са се съгласили с предложението.

Университетите, чиито общежития се управляват от "Студентски столове и общежития", са намалили с близо 45% наемите, информира Парушев. Сред тях са Русенският, Великотърновският, Тракийският, Аграрният, Университетът по хранителни технологии и др. По-ниски такси са разрешили и висши училища, чиито общежития се управляват от самите университети - УНСС например е намалил с 50 на сто наемите, а Софийският университет изцяло ги е премахнал за периода на извънредното положение. Студентите в Свищовския университет също ще плащат половин такса за общежитие за периода на извънредното положение. По-голяма част от останалите висши училища обаче са запазили същите наеми.

В някои висши училища вече са започнали и разговори евентуално за удължаване на летния семестър с 30 дни, както са препоръчали от НПСС. "Може би само 10% от университети ще пристъпят към тази мярка. Става дума главно за медицинските университети и тези по изкуствата, на които 60% от занятията са практика", казва Парушев. По думите му все пак всяко висше училище трябва да прецени действията си според своята специфика - не всички специалности от даден медицински вуз например ще имат нужда от удължаване на семестъра, университетите по изкуствата също са предприели гъвкави решения - например са изтеглили по-напред теорията, която е била предвидена за края на семестъра.

Все повече стават и висшите училища, които организират предварителни кандидатстудентски изпити онлайн. Сред тях са Техническият университет в София, Тракийският университет в Стара Загора, Икономическият университет във Варна и др. Все повече сред университетската общност се говори и за дигитализиране на целия процес, т.е. освен за дистанционно обучение, каквото вече се провежда навсякъде, и за онлайн изпити - както редовни за студентите, така и за прием на кандидат-студенти.

Следвайте ни във Facebook

Много от университетите са създали и спешен телефон, на който студентите могат да получават отговори на различни въпроси, свързани с изпити, стажове и др. Подобни телефони има в СУ, УНСС, Икономическия университет във Варна, Русенския, Търновския и други университети, като в някои от тях те са съществували и преди извънредното положение. Доста университети са създали и рубрики с най-често задаваните от студентите въпроси.

Източник: Дневник

Оценете
(1 глас)
Прочетена 737 пъти

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/nikovinf/public_html/site/mladite/templates/sj_veritymag/html/com_k2/templates/sj-theme/item.php on line 450

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/nikovinf/public_html/site/mladite/templates/sj_veritymag/html/mod_k2_comments/comments.php on line 19
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…