Министерството на образованието и науката /МОН/ публикува проект на решение на Министерския съвет /МС/, в което се предлага държавата да субсидира за учебната 2020/2021 година обучението в 38 държавни висши училища /включително и военните/ на 38 028 студенти, от които 33 589 - след средно образование.

В проекта от МОН предлагат за учебната 2020/2021 година да бъдат приети и 2282 докторанти в държавните висшите училища, от които 1734 ще са в редовната форма на обучение, а 548 - в задочната форма на обучение. Ще бъдат приети и 326 докторанти в научните организации, от които 180 ще са в БАН, а 54 - в Селскостопанската академия.

В държавните висши училища за учебната 2020/2021 година се предвижда да бъдат приети срещу заплащане 16 306 студенти, от които след средно образование са 10 371.

В съответствие с промените в Закона за висшето образование, с проекта на решение на Министерския съвет, за приеманите студенти в частните висши училища за учебната 2020/2021 година, не се утвърждава прием. Те ще решават самостоятелно за броя на приетите първокурсници.

Ще бъдат приети и 150 първокурсници от Северна Македония, както и 2000 наши сънародници от чужбина за придобиването на образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър", а 40 - за образователната и научна степен "доктор".

Предложеният прием на студенти и докторанти е съобразен с предложенията на организациите на българските общности в чужбина и на българските дипломатически представителства, както и с желанията на кандидат-студентите от информационните кампании в Албания, Косово, Северна Македония, Молдова, Украйна, Сърбия, Кипър и Испания.

За издръжката на обучението на студентите и докторантите в първи курс за учебната 2020/2021 година са предвидени 117,3 милиона лева

Източник: ДирБГ

Оценете
(1 глас)
Прочетена 617 пъти

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/nikovinf/public_html/site/mladite/templates/sj_veritymag/html/com_k2/templates/sj-theme/item.php on line 450

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/nikovinf/public_html/site/mladite/templates/sj_veritymag/html/mod_k2_comments/comments.php on line 19
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…