Срокът за изпълнение на проект BG05M2OP001-2.002-0001 „Студентски практики“ – фаза 1, изпълняван по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ от Министерството на образованието и науката, е удължен до септември 2018 година.

ВИЖ още новини ТУК
Проектът цели увеличаване на практическата насоченост на висшето образование и на гъвкавостта на завършващите висше образование спрямо динамиката на пазара на труда чрез подобряване на практическите им умения в реална работна среда по време на обучението им във висшите училища. С него ще се създадат условия за изграждане на стабилни партньорства между образователните институции и работодателите.

За участие в практика могат да кандидатстват всички действащи студенти, вписани в Регистъра на МОН на действащите и прекъснали студенти и докторанти. За успешно приключило се счита практическото обучение, проведено в реална работна среда в рамките на 240 часа, след отчитането на което на студента се изплаща стипендия в размер от 480 лв.
Всеки студент има право да се включи в практическото обучение веднъж в рамките на своето обучение за придобиване на образователно-квалификационна степен (ОКС) „бакалавър” и веднъж в рамките на обучението за придобиване на ОКС „магистър”. В проекта участват 48 висши училища - партньори на МОН.

Към 01.12.2017 г. в проекта са включени 30 736 студенти, които имат сключен договор за провеждане на практическо обучение в реална работна среда, а успешно приключили своята практика са 25 932 студенти. Общият брой на всички регистрирани в информационната система на проекта студенти e 65 537. 5280 обучаващи работодателски организации от публичния и частния сектор са се регистрирали и предлагат практики в реална работна среда, а 10 086 ментори наставляват студентите по време на практиката. Над 4500 академични наставници, преподаватели от висшите училища, са регистрирани в системата с цел подпомагане на студентите преди, по време и след приключване на практическото обучение. В практиките са се включили най-много възпитаници на големите университети - Софийски, Пловдивски, Великотърновски, Югозападен и УНСС, като най-сериозен интерес са проявили учащите в професионалните направления Икономика, Право, Администрация и управление и Педагогика.

Тези резултати бяха отчетени от ръководителя на проекта Соня Кръстанова, директор на дирекция „Финанси“ в МОН, на работна среща с водещите функционални и експерти и експертите финансово-счетоводно обслужване от висшите училища - партньори по проекта, проведена на 1 декември 2017 г. в град Стара Загора.
Повече информация за проекта може да намерите на сайта на проекта: www.praktiki.mon.bg

Оценете
(1 глас)
Прочетена 2941 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…