Проблемите в образователната система у нас се дължат на малкото часове за практическа подготовка и неефективни стажантски програми. Това сочи проучване на сдружение "Младежки глас", в което са участвали 200 ученици от Бургас, Варна, Пловдив, Враца, Видин и София. Именно липсата на връзка между професионалното образование и пазара на труда е сред най-сериозните проблеми в България, според доклада на Европейската комисия за 2017-а.

Според ученици от Враца, наученото в класните стаи често не отговаря напълно на изискванията на работодателите. Затова младежите настояват дуалното обучение да навлезе в повече училища. В момента 32 гимназии в цялата страна се обучават по швейцарския модел на учене чрез работа.

Официални гости на събитието бяха Мая Манолова, Яна Вангелова - председател на Национално представителство на студентските съвети в Република България, младите народни представители Галя Василева и Станислава Стоянова, общински съветници Михаела Иванова и Ботъо Ботев, Илина Мутафчиева - председател на НМФ и ученици от България.

Боряна Статкова - студент: "Няма търсене от бизнеса, защото има твърде много административни тежести за тях. А в училище никой не ти казва - "ти ставаш или ти не ставаш", или "пробвай се в нещо друго"."
Голяма част от учениците, участвали в проучването, сами признават, че имат нереалистични очаквания за заплати от работодателите.

Данаил Петров - финансист в Сдружение "Младежки глас": "Бизнесът от своя страна пък иска добре подготвени кадри, но не се включва активно в стажантските програми и в практиките."
Докладът на Европейската комисия показва, че младите, които преждевременно напускат училище, се увеличава. За миналата година те са почти 14%.

Мая Манолова - омбудсман на България: "Ако се намали наполовина броят на децата, които не завършват средно образование, то може да имаме между 10-20 процента по-висок размер на БВП след 20 години."
Проучването за проблемите в образованието ще бъде внесен за обсъждане в комисията по образование в Народното събрание.

Събитието се реализира по проект „Структурен диалог за образователната система, допълнителната квалификация и предприемачество”, с проектен номер 2017 – 2 – BG – KA347 – 036629, съфинансиран от програма „Еразъм +” на Европейския съюз.

 

Оценете
(1 глас)
Прочетена 1658 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…