В университетите в България има много свободни места. Един от резервите са международните студенти. Те имат голям интерес към България, но няма държавна политика в тази сфера. Регулациите и стандартите за международни студенти са от времето на социализма, като почти нищо не се е променило. Това заяви вицепрезидентът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Детелина Смилкова пред телевизия "Блумбърг".

„Министерството на образованието дори няма страница на английски език, в която чуждестранните студенти да научат за България. Това не е така в съседните ни държави като Македония и Сърбия. Трябва и да се каже, че броят на тези студенти в една Македония е по-голям отколкото в България“, каза още тя.

Какви са ползите от чуждестранните студенти? Според Смилкова те са изключително много - „свежа кръв“ на пазара на труда, огромни приходи както за университетите, така и за държавата, както и много други. „Например във Великобритания само от такси на година в държавата влизат 3,9 млрд.паунда, като още 6,3 млрд. се вливат в икономиката под формата на разходи на живот. В САЩ пък на първо място по доходност е военната промишленост, а на второ място са международните студенти“, коментира Смилкова.

„Само преди няколко години имахме около 9 хил. международни студенти, от които 5 хил. от Турция, а приходите от тях бяха 222 млн.евро. Такси се получават заради административните процедури, от услугите, които ползват студентите, като цяло таксите за международни студенти са межди 3 и 8 хил. евро на годишна база“, добави вицепрезидентът на ВУЗФ.

„Ние сме готови да поемем тези студенти, голям проблем има обаче с визите. Отново институциите си прехвърлят отговорността, проблемът е и остарялото и тромаво законодателство“, посочи тя.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 977 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…