Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки. За това напомниха от териториалното бюро на Националната агенция за приходите (НАП).

Данъчните припомниха, че същото важи и за тези, които ще стават студенти редовно обучение - за месеците от завършването на средното до започването на висшето образование трябва да внесат здравните си вноски за своя сметка, тъй като в този период не попадат в нито една от двете категории (ученици и студенти), които се осигуряват от републиканския бюджет.

Задължително е в тези случаи да подадат и Декларация образец 7 – за възникване на задължение за плащане на здравни осигуровки. Документът се подава до края на месеца, следващ месеца, от който са започнали сами да плащат. Тоест, ако трябва да се осигуряват сами от 01.07.2014 г., декларация образец 7 трябва да бъде подадена до 25.08.2014 г., като срокът за внасяне на здравната вноска от 16,80 лв. също е до 25.08.2014 г.

При допуснати пропуски във вноските за здраве, бъдещите студенти може да се озоват с прекъснати здравни права и да нямат достъп до безплатните здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса, предупреждават от приходната агенция. Припомняме, че повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права.

Сумата за здравни осигуровки през 2014 г. е 16,80 лв. на месец и се внася до 25-о число на следващия месец, след което ежедневно започва да се трупа лихва. Затова, ако се внасят пари за няколко месеца назад, преди да се издължи сумата трябва да се направи справка за актуалния размер на лихвата, съветват данъчните. Справката се прави на място в офисите на агенцията или чрез електронните услуги в сайта на НАП.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 727 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…