Първите арсеналци, които избраха Студентската програма на дружеството, голяма част от които ще бъдат и първите студенти.

До 14 юли ще бъде обявен официалният списък на одобрените кандидати за студенти по специалната Студентска програма на „Арсенал“. По показаните резултати от кандидат-студентския изпит, който се проведе на 3 юли в Учебния център на дружеството с национален тест по математика, и от кандидатстването с оценките от дипломата на завършилите тази година средно образование, се очаква на есен първите изцяло арсеналски студенти да бъдат 50. Те сформират първия випуск от работещи във фирмата, които започват редовно обучение в Техническия университет в Пловдив по две машиностроителни специалности - „Машиностроителни техники и технологии” и „Машиностроене и уредостроене”.

Първата студентска програма на „Арсенал“ АД позволява амбициозните за своето професионално развитие момичета и момчета от различни заводи на фирмата да следват висше образование, като бъдат редовни студенти държавна поръчка за степен „бакалавър”, без да прекъсват производствената си дейност. Те ще работят и ще учат, а целият учебен процес ще се пренесе на територията на дружеството. Обучението ще бъде 8 семестъра, общо 4 години.

След като официалното публикуване на списъците, „Арсенал“ АД ще предложи на приетите студенти договори за обучение и работа по време на следването, както и 5 години работа в дружеството след завършване на висшето образование. Още със записването им в Техническия университет, фирмата ще заплати на всички студенти по тази програма таксата за първия семестър. През втория семестър, при успех 5.50 и нагоре, обучението отново е безплатно за студентите. За тези, които имат успех между 4.50 и 5.50, „Арсенал“ плаща 70% от таксата, а за останалите с успех до 4.50 и с взети изпити – 50%.

Учебният процес, който ще започне през септември, ще се води от преподаватели в Техническия университет в Пловдив, но ще бъде изцяло на територията на „Арсенал“. „Имаме възможност да преразпределим времето по модулите в учебната работа, като се увеличат часовете по математика, физика, информатика и информационни технологии – каза инж. Николай Куцаров, който е приел присърце отговорната задача по организацията на учебния процес. – Ще поискаме преразпределение на учебния план, като ще бъдат завишени курсовите проекти по техническите специалности.“ Идеята е арсеналската система за създаване на висшисти да работи по най-добрия и оптимален начин, така че учащите се да надграждат знания и опит, а дружеството да получи необходимите инженерни кадри.

Оценете
(1 глас)
Прочетена 1125 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…