На последното си заседание за м. Октомври правителството взе решение да пренасочи 27.6 млн. лв., първоначално предвидени за развитието на центрове за разработки и иновации, към висшите училища. Това се предвижда с приетата днес промяна в Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (2014-2020 г.).

Парите се прехвърлят от Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, където бенефициенти са Българската академия на науките (БАН) и други научни институти, към Приоритетна ос 2 „Образование и учене през целия живот“, където могат да кандидатстват Министерството на образованието и науката (МОН), висши училища, национално представени работнически и работодателски организации, както и частни компании.

Заложените цели на Приоритетна ос 1 са инвестиране в развитието на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност като средища за висококачествени научни изследвания и иновации. По нея също така се предвижда финансиране за научноизследователска инфраструктура с регионално и национално значение, както и за подпомагане на специализацията на изследователи и тяхното участие в Европейското научноизследователско пространство. Освен за изследвания и иновации, парите по тази ос са за „подобряване на ключови компетентности на ученици и деца, включително чрез иновативни методи за преподаване“.

Приоритетна ос 2 пък предвижда усъвършенстване на системите за управление на висшите училища и въвеждане на системи за наблюдение и контрол. Освен това се залага усъвършенстване на системата за акредитация, въвеждане на гъвкави акредитационни модели и външно оценяване на качеството във висшето образование. Ще бъдат усъвършенствани и формите за преподаване и методите за оценяване на студентите и докторантите. Не на последно място парите са предвидени за създаване на национална система за оценяването на придобитите знания, умения и компетентности във висшите училища.

Аргументът на правителството да прехвърли сумата от едната приоритетна ос към другата е, че така се очаква изграждане на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда и се постига съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование. Също така според правителството пренасочването на парите ще доведе до разширяване и укрепване на мрежата за учене през целия живот и широко приложение на различни електронни форми за дистанционно обучение.

С днешното правителствено решение въпросните 27.6 млн. лв. европари вместо към Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия (ССА), научни институти, висши училища, центрове за върхови постижения и компетентност и т.н., ще бъдат разпределени към МОН, висши училища, работодателски организации и различни браншови организации.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 1037 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…