До няколко години у нас ще останат само четири икономически ВУЗ-а, като преструктурирането на приема в университетите в професионално направление „Икономика“ вече е започнала. Процесът засяга и Стопанска академия в Свищов. Така министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира в понеделник във Велико Търново бюджетния дефицит от над 3,2 млн. лева на тазгодишния бюджет на Стопанската академия в Свищов.

Преди броени дни орязаният проектобюджет не бе приет от Академичния съвет и предизвика напрежение, и закана за ефективни стачни действия сред преподавателите.

„Проблемите на Стопанска академия са наслагвани с години и се дължат най- общо на 4 фактора. Първо, заради демографския срив и намаляване на общия брой на студентите във всички български висши училища. Второ, заради провеждащата се политика на преструктуриране на приема в юридически, стопански и икономически специалности, която провежда министерството“, заяви още министър Вълчев.

Той подчерта, че от МОН са направили анализ, според който след няколко години ще останат само четири ВУЗ-а, които ще подготвят бъдещи икономисти- УНСС, СУ, Стопанска академия и варненския Икономически университет.

Министърът допълни, че в сравнение със завършващите студенти в Стопанската академия, броят на първокурсниците през тази учебна година е много по- малък.

„През 2015 година например утвърденият държавен прием е бил 2500 студенти, а е реализиран около 1500 студенти, изтъкна Вълчев.

Той уточни, че има проблем и че висшето икономическо училище е разположено в малък град. „Само в Централна Северна България има четири академични центъра, които подготвят студенти с икономически специалности- ВТУ, Русенският университет, университета в Габрово и Стопанска академия. Тенденцията е да остане само университетът в Свищов“, обясни просветният министър.

На въпрос ще подкрепи ли държавата Стопанска академия през тази година като осигури средства за дефицита, министър Вълчев отговори: „Не е честно към държавата и данъкоплатците, да вземеш първо решение и после да идваш със сметката, а МОН да финансира“.

Той поясни, че в деня когато Академическият съвет не е гласувал проектобюджета за 2019 , е взето решение за увеличаване на възнагражденията във висшето училище. По думите на министъра, пари могат да се отпускат само по линия на подкрепа на програми за оптимизация, но такова решение в образователното ведомство в момента няма.

„Подкрепям усилията на ръководството на Стопанска академия за оптимизация на структурата, но нека да са сдържани относно решения за увеличаване на разходите си“, обобщи министър Вълчев.

Източник: в. Труд

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 564 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…