Дали да се стегне и пусне отново в експлоатация затвореното студентско общежитие „Димитър Благоев”, или да се обнови база, която в момента се ползва от студентите. Това ще се умува по повод на заложената корекция на бюджета между първо и второ четене в Народното събрание, която предвижда допълнителни 29,4 млн. лева за ремонт на общежитията.

Това са първите държавни целеви средства от 2008 г. насам, до чието отпускане се стига след множество експертни становища, срещи, лобиране, обсъждания и дискусии, инициирани от Национално представителство на студентските съвети.

Най-големи са нуждите от ремонти на базата в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Шумен, каза Яна Вангелова, председател на Националните студентски съвети, която е и в борда на директорите на предприятието „Студентски общежития и столове”. Тя добави, че част от студентските общежития в страната не са ремонтирани от тяхното построяване, а амортизацията ги е направила почти негодни за живеене и младежите ги обитават при срамни условия, особено в Шумен. В началото на всяка академична година НПСС е затрупано от жалби и снимки от цялата страна. „Тази есен има бум на сигналите. Не отричаме наличието на обновени общежития с много добри условия, но броят им е малък в сравнение с неподдържаните и разрушени общежития в страната”, каза Вангелова. Студентската организация е сигнализирала многократно, има и множество препоръки от различни институции за затваряне на студентски блокове поради опасност от срутване. Такива сгради има в градове с недостиг на общежития, и това създава проблем за настаняването в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново, посочи Вангелова.

Към момента няма яснота как точно ще се разпределят допълнителните милиони, ако бъдат отпуснати. Председателката на НПСС посочи, че за Пловдив единият вариант е част от сумата да се вложи в укрепване на сградата на общежитието „Димитър Благоев”. То е в съседство с двата блока на Английската гимназия и бе затворено, защото сградата е опасна - има сериозно разцепване, а и санитарните условия не отговарят на изискванията на РЗИ. Тази база се ползваше от Пловдивския университет. След построяването на четирите блока-близнаци в кампуса на вуза нуждата му не е толкова крещяща, но той остава с най-много студенти под тепетата, каза Вангелова.

Ако отпадне вариантът парите да се ползват за „Димитър Благоев”, ще искаме да бъдат вложени средства в общежитията край Аграрния университет, УХТ също настоява за ремонт на блоковете „Марица”, каза тя.

По думите на председателя на Студентския съвет в Аграрния университет Христо Козарев единствено „Чайка” 3 не се нуждае от ремонт. Блокът е стегнат основно преди няколко години. И трите вече са санирани, но в „Чайка” 2 все още се ползва общ санитарен възел на етажа, а „Чайка” 1 е с амортизирани мебели, които не си помнят годините. Преди време били сменени само матраците. Ще настояваме за средства за ремонт на Стол 1, който е в съседство с общежитията, каза още Козарев. Помещението е огромно и в момента не се отоплява. Има нужда от боядисване, нови мебели и аспирация - сега дрехите се вмирисват, описа председателят на Студентския съвет.

В комплекса край Аграрния университет са настанени студенти от различни висши училища. Младежи от ПУ, които не са се класирали за кампуса с условия като в тризвезден хотел, живеят и в трите блока. „Чайка” 2 пък се ползва и от студенти на Аграрния, Техническия и АМТИИ.

Базата е на подчинение на държавната фирма „Студентски общежития и столове” и вузовете не могат да инвестират в нея, тъй като не е тяхна собственост. Без резултат останаха многократните постъпки на Аграрния университет да му бъде прехвърлена, за да се стопанисва по-добре.

Повече комфорт искат и обитателите на общежитията „Марица”. От Университета по хранителни технологии твърдят, че всяка година заделят пари за поддръжката им, но не може да се постигне положение, което да удовлетворява младежите. Много от тях предпочитат да излязат на квартира и част от базата остава празна, което пък не оправдава инвестирането в нея.

В момента текат проверки в студентски общежития в цялата страна. В базите, които се ползват в Русе и Шумен, е пратена комисия със заповед на министъра, като в състава има представители на МОН, РЗИ, НПСС. Другаде състоянието оглеждат представители на студентските съвети по места, за да се състави пълната картина. Още не е ясно какъв ще е регламентът за разпределяне на средствата, които се очаква да бъдат гласувани и на второ четене в парламента, но ще настояваме да участваме при разпределянето им, каза Яна Вангелова. По настояване на МОН част от парите ще се вложат и в нови кампуси.

Студентските съвети коментират с МОН и евентуално увеличаване на стойността на един леглоден в общежитията. В момента от държавния бюджет се отпускат по 1,10 лв. на ден за всеки настанен в общежитие студент. Преговаряме сумата да се увеличи на 1,30 или 1,50 лв., което също ще повлияе на системата и ще улесни поддръжката на базата, каза Яна Вангелова.

Оценете
(0 гласа)
Прочетена 707 пъти

За нас

Ние сме екип от млади ентусиасти, които работим за селектиране на младежките и студентски новини на едно място.

Може да се свържете с нас като ни изпратите запитване на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Recent comments

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…